20 Haziran 2022 Pazartesi

DÜNYAYA AŞIK OLANLAR ŞEYTANA DOST VE İYİLERE NANKÖR OLURLAR

 

18.06.2022

DÜNYAYA AŞIK OLANLAR ŞEYTANA DOST VE İYİLERE NANKÖR OLURLAR

            Bu konu insan hayatındaki en önemli konulardandır; çünkü birçok insan hayat boyu birlikte yaşadığı halde cevresindeki kişilerin kendisine değer vermediğini düşünmektedir ve huzursuzdur.


            İnsanlar kendi hayat tarzlarını ve başta aile üyeleri olmak üzere yakınlarının hayat tarzını incelediginde onların neye değer verdiğini ve düşkün olduklarını büyük oranda anlarlar. Yani atasözüyle örnek vermek gerekirse "Testi içindekini dışarı sızdırır."

            Son peygamber Hz.Muhammed (a.s.) de, "Dünya sevgisi, bütün günahların başıdır!" diyerek psikolojik ve sosyal birçok problemlerin kaynağını açıklamıştır. Yasak olan tehlikeli nefsi arzularına esir olanlar puta tapanlar gibidir.

            İnsanın karakterini ve dünyasını çözmek için günlük hayatındaki tutkulu olduğu temel faaliyetlerden başlayalım.

1.Çok Uyumak: Uluslararası standarda göre günlük uyku ihtiyacı 8 saattir. Hayatı boyunca 6 saat, 4 saat uyuyan insanlar da vardır. Yorgun oldugu zaman hadi 10 saat uyku da mazur görülsün,hastalık durumları istisna sayılsın. Ama 10 saatten fazla uyuyanlar ve "Ben uyumayı çok seviyorum" diyenler nefsine ve dünyaya aşıktır.


 

   2.Çok Yemek Yeme ve İçme Tutkusu:

Alimler, insanların günde iki kere yemek yemesini yeterli görmüşlerdir. Islam'da da böyle tavsiye edilmiştir. Modern çağdaki günde 3 kere yemek adeti aslında israf ve sağlık için vücudu yorucudur. Yine hastaları istisna tutarak günde 4,5,6 ve daha fazla yemek yiyenlerin bütün işi yemek olarak görülüyor. İçki veya herhangi bir meşrubat düşkünlüğü de iyi değildir. Düşkün oldukları yiyecek, içecek temin edilmediğinde tartışırlar ve yakınlarını gücendirirler. Hem az yemek içmek, sağlıklı ve uzun yaşamanın birkaç şartından biridir.

    3.Aşırı Seks Düşkünlüğü:

Şehvet te insanın temel içgüdülerindendir. İnsan ırkının cinsel ihtiyacı meşru şekilde tatmin edilirse sağlıklı ve huzurlu bir toplum olur. Maalesef 20. ve 21.yüzyıllarda fotoğraf ve filmin icadıyla öpüşme ve sevişme sahnelerinin gösterilmesiyle  ve moda sektörünün de cazip ve açık saçık mankenleri sürekli reklam yapmasıyla şehvetperestlik artmış, insanlar daha fazla seks düşkünü olmuştur. 30 yaşına kadar haftada iki kez normal görülen cinsel ilişki, 30-50 yaş arasında haftada bir kez makul görülür, 50 yaşından sonra da sağlık ve güç durumlarına göre çiftler kendi ilişki sıklığını belirlerler. Her gün,iki günde bir, üç günde bir gibi fazla ilişkiler insanı ve sağlığını yıpratır, ruhsal yapısını da bozar.

            Diğer yanda karşı cinse tamamen soğuk ve uzak olmak ta yanlıştır. Allah, iki cinsi de birbirine ısınsınlar, evlensinler, hayat boyu yardımlaşsınlar destek olsunlar diye yaratmıştır. Evli kişilerin eşinin ihtiyacını gidermemesi, onu yalnız bırakması, haram yollara sevk etmesi büyük günahtır. Ağır hastalık durumları istisnadır.

            Erkeklerde cinsel soğukluk çok enderdir. Kadınlarda ise istatistiklere göre kadınların % 40'ı frijid yani cinsel soğuk ve kocasına uzaktır. Bu da ciddi bir sosyal krizdir. Bunun çeşitli sebepleri vardır, o ayrı ve uzun bir konudur. Hasta olan kişi kendini tedavi etmeye çalışmalı ve normal bir hayat tarzına sahip olmak için elinden gelen gayreti göstermelidir.

            Diğer yanda zengin ve ünlü kişilerin birçok kez boşanıp devamlı yeni sevgililer bulmaları, onların normal hayat arkadaşı insana tahammül edemediklerini ve doymayan nefslerini göstermektedir. Rahatlığa ve eğlenceye alıştıklarından kısa sürede canlı-cansız bir çok şeyden sıkılmaktadırlar... Birkaç hatada,kusurda insanlar birbirlerinden ayrılacaklarsa yalnız yaşasınlar daha iyi.

İnsanlarda yaygın olarak tespit edilen başlıca 15 çeşit kötü alışkanlığın, bağımlılığın hepsi de insanlardaki diğer dünya tutkularını gösterir. Bunları bırakamayan kişilerin dünyaya aşık olduğunu gösterir.

Bunlar şunlardır:

4. Herhangi bir oyun Alışkanlığı 

5.Falcılık

6.Alkol Bağımlılığı

7.Kumar Alışkanlığı

8.Uyuşturucu Madde Bağımlılığı 

9.Sigara Bağımlılığı

10.Devamlı Fotoğraf Çektirme ve Onları Yayınlama Alışkanlığı 

11.Devamlı Film Seyretme Alışkanlığı

12.Müzik Tutkusu

13.Süslenme ve Makyaj Yapma Alışkanlığı

14.İnternet Bağımlılığı 

15.Cep Telefonu Bağımlılığı 

16. Devamlı Alışveriş gibi Diğer  Bağımlılıklar…

17.Başkanlık/ liderlik hırsı. Kâmil bir veliye göre 'İnsandaki başkanlık hırsı, cinsel arzudan 360 kat daha şiddetlidir.' Bu ürkütücü gerçekten liderliğe hırslı kişilerin cevresindeki birçok kişi veya varlığı feda edebileceği anlaşılıyor.

Hz.Muhammed (a s.) de bir hadisinde "İdareciliğe hırslı olup da âdil olan yoktur!" buyurmuştur.

  18.Devamlı Gezme,Eğlenme Tutkusu. Bütün dünyada bazı özel sektör işçileri hariç çalışanlara iki gün tatil verilmiştir. Bu iki günde akraba,arkadaş ziyaretlerine gidebilir, pikniğe gidebilir, tarihi turistik yerleri gezebilir, müzik konserine gidebilir ve diğer aktiviteleri yapabilirler. Bir kimse "Evde durmak beni sıkıyor, devamlı gezmeye gitmem lazım!" düşüncesinde ise bu hem kendisi hem ailesi için iyi değildir. Birçok problemi beraberinde getirir.

***********


 ***********

 

            İnsanoğlunun tutkuları, alışkanlıkları sınırsızdır. Biz burada sadece başlıca olanlarını saydık. Bir bebek, sütünü nasıl anne memesinden alıyorsa,asrın insanları da ruhlarını internet ve cep telefonundan bilgi, haber,resim ve video gibi şeylerle emzirdiler. Doğrulardan daha fazla yanlış,yalan veya kötü yayınlarla ruhlarını kirlettiler. Milyarlarca insan,ilgi, sevgi, saygı ve merhametten uzak duygusuz robotlara dönüştü. Bu tutkuların, alışkanlıkların sadece bir tanesi bile günlük hayatta insanın saatlerini alabiliyor; bir kimsenin bir kaç tane kötü alışkanlığı varsa artık tamamen onların esiri olur ve kolay kolay kurtulamaz!.. Yani birkaç gün bile onlardan uzak yaşayamaz hâle gelir... Bataklığın kenarında iken insan kurtulabilir; ama ortasına dalınca artık sadece bir mucize onu kurtarabilir, o da % 1 kişiye ancak nasip olur..

            “Dünyayı İsteyenlerin Sonu

Dünyanın en büyük aldatıcılığı,insana  kendisini devamlı kalacak şekilde göstermesidir. Halbuki o,devamlı hareket eder ve insandan kaçar. Fakat safha safha  ve gayet yavaş hareket eder. Kendisine bakıldığı zaman hareketsiz görünen fakat daima uzayan gölge gibidir.İnsan bilir ki,ömrü devamlı gidiyor ve yavaş yavaş kendisinden her an biraz daha uzaklaşıyor. İşte bu uzaklaşan ve kaçan dünyadır, insana veda ediyor. Ama insan anlamak istemiyor. Dünyanın aldatıcılığından biri de, kendini insana sunuyor gibi göstermesi,onu kendine âşık etmesi,devamlı onunla kalacağını, bir başkasına varmayacağını ima etmesidir. Hz.İsa (a.s.), mükaşefede (keşfen) iken dünyayı ihtiyar bir kadın şeklinde görüp sordu: “Kaç kocan var?”

“O kadar çok ki sayamam.” 

“Öldüler mi yoksa seni boşadılar mı?”

“Hayır, hemen hemen tümünü ben öldürdüm.” Dedi.

Bunun üzerine İsa (a.s.): Diğerlerine ne yaptığını gördükleri halde yine de ibret almayıp seni isteyen bu ahmaklara şaşarım.” buyurdu.

            Dünyanın aldatmacalarından birisi de,dışını süsleyip bela ve sıkıntılarını gizlemesi, kendine dıştan bakan cahilleri aldatmasıdır. Bu bakımdan çirkin yüzünü örtüp, ipekli ve süslü elbiseler giyen ihtiyar bir kadına benzer.

            Peygamber (s.a.v.), Efendimiz buyuruyor ki: “Kıyamet gününde dünya, yeşil gözlü, dişleri dökülmüş,çirkin,ihtiyar bir kadın  şekline getirilir. Onu görenler: “Allah (c.c.) korusunbu rezil ve çirkin şey nedir?” derler. Onlara: “Bu,uğrunda birbirinizi kıskandığınız, birbirinize düşman kesildiğiniz, kan döktüğünüz,merhameti terkettiğiniz ve aldandığınız dünyadır.” derler. Sonra onu cehenneme atarlar. Dünya der ki: “Ya Rabbi, beni sevenler nerededir?” Yüce Allah,onların da getirilip cehenneme atılmalarını emreder.”

(İmam-ı Gazali (r.a.), Kimyayı Saadet,s.49-50)

Yüce Yaratıcı bizi, akıllı canlıları niye yarattı? Onun bizden istediği görevleri yapmalıyız. Hayattaki gerçek amacımızı unutmamalıyız! 

            Zayıf insanlara yeni bir put çıktı: Büyüleyici Ekran.

  Kendimizi kurtaralım! Esenlikle. 18.06.2022

        


***********

 

            


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder