26 Ekim 2013 Cumartesi

UZAK DOĞU’DAKİ GÖKKUŞAĞI

Yayın No:023


“ÇAĞDAŞ ÇİN” 2002

UZAK DOĞU’DAKİ GÖKKUŞAĞI

(PEKİN RADYOSU ULUSLAR ARASI KOMPOZİSYON YARIŞMASINDA ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ ALAN KOMPOZİSYONLARDAN BİRİ )


            İnsanlık tarihi kadar eski bir kültürel mirasa ve uygarlığa sahip Çin’de onlarca millet elele yaşamakta ve Uzakdoğu’da ‘Gökkuşağı’ gibi yükselmektedir.
            Dünyadaki en çok nüfusuna rağmen Çin büyük gayretler sonunda halkına standart iyi bir yaşama seviyesi sunmuş, önemli bir başarıya imza atmıştır.
            Çin malları dünyanın birçok ülkesinde vitrinlerde tanıdık kardeş bir ailenin ürünleri olarak herkes tarafından bilinmektedir.
            Aksiyon filmlerinin güler yüzlü kahramanı Jackie Chan evlerimize zaman zaman neşe katan bir aile dostu olmuştur. İyi yürekli ve kötülüğe fırsat vermeyen Jackie amcası ne zaman ekranda görünse, oğlum: “Aa, baba! Yaşasın, Jackie amca çıktı!” diye ne kadar seviniyor! Biz de aynı şekilde iyilik yolunda mücadele eden cesur ve kahraman dostumuzla gurur duyuyoruz.
            Çin’in birçok zorluklarına rağmen eğitimde yaptığı katkılar ve reformlar takdire şayandır. Bendeniz de yıllarca köylerde ve şehirde sınıf öğretmenliği yaptığımdan, bir gün video CD dükkanında Çin’de bir köy ilkokulundaki yaşantıyı anlatan “NOT ONE LESS” adlı filmi görünce çok heyecanlandım. Filmi izleyince aynen kendi anılarım canlandı. Dünyanın öbür ucunda da olsa benzer olayların, tecrübelerin, hatıraların yaşandığını görünce duygulandım. Temiz kalpli ve gayretli genç kız öğretmenin fedakarlığını izleyince, biz öğretmenlerin zor şartlar altında ne kadar fedakar ve sabırlı olarak eğitim tarlasına berrak alın terleri döktüğümüz dünyaya çok güzel yansıdı. Ve bu filmin 1999 Venedik Uluslar arası Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülü alması hepimizi onurlandırdı. Bu ders verici güzel filmi öğrencilerime izlettirmekten kıvanç duydum.
            Bundan başka Çin’in son yıllarda gerçekleştirdiği atılımları ve başarıları şöyle görüyorum: Çin güzel sanatlardan ağır sanayiye çok yetenekleri olan kendi halinde, biraz içe dönük bir aileydi. Utangaç genç bir sanatkar çok harika uçurtmalar yapmaktaydı fakat dışarıya çıkıp bunu tam olarak gösteremiyordu. Bir gün yarışmalara katılma zamanının geldiğini düşündü ve şahane, rengarenk uçurtmaların gökte süzülüşünü bütün insanların seyretmesini diledi. Dünya ailesinin barış içinde neşe ve mutluluklarının artmasından büyük kıvanç duyacaktı. Yağmur sonrası güneşli bir günde ‘Gökkuşağı’ altında sanatkar usta harika uçurtmasını uçurduğunda herkesin gözleri ışıl ışıl parlıyordu.

                                                                                                          Memduh ÖZCAN
                                                                                                          Sınıf Öğretmeni
                                                                                                          21.12.2002
      


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder