21 Aralık 2021 Salı

KÖTÜLERİN RUH YAPISINI İNCELEME… 20.10.2021

KÖTÜLERİN RUH YAPISINI İNCELEME…

            Aslında kötü-iyi savaşı Kabil-Habil kavgasından Kıyamete kadar devam edecektir. Kabili önce belirtmemizin sebebi, genellikle kötüler iyilere saldırır, o yüzden. Kabil, ilk ailenin çoğalması için çapraz ikiziyle evlenme ilahi emrini hırsı yüzünden kabul etmemiş babası Hz.Ademe de karşı gelmiştir.Rivayete göre kendi ikizi Alkame ile evlenmek istemiş. Hüküm olarak adak sunmaları ve hangisinin kabul edilirse onun haklı olduğu ortaya çıkacağı bildirilmiş. Habil, iyi kalpli çoban olduğundan en iyi koçunu Allah'a adak olarak sunmuş; Kabil kötü kalpli olduğundan ve çiftçi olduğundan ürünlerinin kötülerini sunmuş. Tabii ki Habilin koçu kabul edilmiş. İyinin kötünün tahlili taa başlangıçta belli oluyor. Bu bakış açıları günümüzde de dünyada mevcuttur.

            Kabil, bu olayı da içine sindirememiş, fırsat gözetleyerek kardeşini şehid etmiştir. Benim merak ettiğim Alkame'nin de bu yasak evliliğe rızası var mıydı yoksa Kabil zorla mı götürdü onu?

            Bu iyilik kötülük konusunda şu atasözü önemli bir gerçeği açıklar:" Kötülüğün değerini herkes anlar, iyiligin değerini ise ancak iyiler.."

          Kötüler,neden iyiliklerin değerini anlamıyor ve nankör oluyor? Cevabı çok basit; kötü oldukları için. Kötüler, muhtemelen iyiliği angarya ve boş iş olarak gördükleri için, onlar hep menfaatleri için çaba harcadıklardan iyilik yapmıyorlar ve iyilik yapanlara da değer vermiyorlar. İşlerini haksızlıkla yaptırmak veya büyük çıkar sağlamak için verdikleri rüşvet veya hediyeler, Allah katında iyilik değil! Birkaç iyilik bazan tuzak veya yem olabilir ama 5'ten fazla iyilik yapana da değer vermek lazım!

            Kötü ahlaklı kişilerle İslam'da bildirilen münafık Müslümanlar birçok konuda aynı huylara sahiptir. Başlıca prensipleri yalan,hile, sahtekarlık,ihanet ve menfaate-korkuya göre hayat politikası oluşturmaktır. Bir kişi,semavi dinlere inananların ortaklaşa kabul ettiği ahlaki kurallara aykırı kötü bir huyu yıllarca hayat tarzı olarak benimserse onların kalplerinde hastalık vardır ve onlar bunun farkında değildir.Ortak ahlaki kurallar şunlar sayılabilir: Yalan söylememek, Aldatmamak, Haksız yere insan öldürmemek, Hırsızlık yapmamak, İftira atmamak,Bir kimseye ırkından,milliyetinden veya dilinden dolayı düşman olmamak,zina etmemek,sihir yapmamak gibi. Tabi devletlerin büyük suçlara ceza verip vermemeleri kanunlara göre farklılık göstermektedir. Kötü kişilerin kötü işleri nasıl rahatlıkla yaptıklarının cevabı Kuran'da söyle açıklanmıştır: "Şeytan onlara yaptıkları işleri süslü gösterdi."(Nahl Suresi:63)

            Çağımızda sadece Turkiyede değil bütün ülkelerde maalesef 'Devamlı iyilik yapmanın ve yardım etmenin erdemlilik olduğu ve her iki dünyada da insanı yücelige ve kurtuluşa götüreceği' milyarlarca öğrenci ve gence benimsetilmemiş! Televizyon, internet ve reklamların etkisiyle modaya uyarak devamlı yeni elbiselerle gösteriş yapmak,leziz yemekler yemek, coşturan müzikler, sürükleyici aksiyon filmleri, heyecanlı oyunlar, bahis ve kumar siteleri ve benzerlerine takılmak,karısı veya kocası ilgisiz ve soğuk olanların internette şehvet uyandıran görüntü ve filmlerle tatmin olmaları, asli vazifelerini yapmayarak ünlü kişileri takip etmek,eğlence düşkünü insanların taparcasına alıştıkları tutkuları olmuş. Evliyadan Caferi Sadık ta bu konuya şöyle dikkat çekmiştir: "Hırsızlık,içki ve zinaya alışanlar, puta tapan gibidir." Mesela Bişri Hafi hazretleri önceden içki bağımlısıyken Allahın adını yüceltip tövbe ettiğinden velilik derecesine ulaşmıştır.

            Vicdanlı ve ileri görüşlü insanlar, haram tutkuların büyülü dünyasından kurtulmaya çalışırlarsa Allah c.c. onlara kurtuluş kapısı açar.. Ecel gelene veya Güneş batıdan doğana kadar tövbe kapısı açıktır… Allah,kainatı yaratmadan önce sadece kendi zatı vardı. Hepimiz O'ndan bir yansımayız yani 2 trilyon galaksinin ve sayısız yıldızların, 18 bin alemin yaratılması Allah'ın gücünden hiçbir şey eksiltmez! Yüce Yaratıcı ile aramızda devamlı sevgi ve saygıya dayalı bağlantı olması lazım. Allah'tan geldik ve O'na döneceğiz. Gerçek evliya, devamlı Allahı zikredenler ve haramlardan sakınan saygılı müminlerdir. Selam ve iyi dileklerle. 20.10.2021

 

***********


EKTEKİ FOTOĞRAF: 28 Ağustos 2021'de TRT Belgesel kanalında yayınlanan programda Afrika'da aslanların yaşantısı incelenirken dişi bir Aslanın bir Afrika antilopu yavrusunu yakaladıktan sonra bir süre yanında tutup yemediği,zarar vermediği sonra salıverdiği görülmüştür. Bu da merhamet açısından duygulandırıcı bir hatıra olmuştur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder